Samen in gesprek

Bij een gesprek leren wij graag de overledene kennen om te kunnen meedenken over de uitvaart en de zoektocht naar het persoonlijke. Wat past er bij de overledene en de nabestaanden?
Bij het gesprek staan dan ook de overledene zelf, de wensen van de overledene en de nabestaanden centraal.
De volgende onderwerpen zullen wij met u bespreken:

De opbaring

Waar wilt u dat de opbaring plaatsvindt? Opbaren kan in veel gevallen thuis in de eigen vertrouwde omgeving. De ruimte kan door ons eventueel verder aangekleed worden. Wanneer dit geen optie is, wil je het liefst dat hij of zij dicht bij je is.

Daarom maken wij gebruik van diverse uitvaartcentra in de regio. U heeft hier dus keuze in. Sommige opbaarlocaties hebben een ruimte waarvan u zelf de sleutel krijgt, zodat u zelf op ieder gewenst moment bij uw dierbare kunt zijn (een 24-uurs kamer).
Op andere locaties moet een afspraak gemaakt worden voor rouwbezoek. Deze rouwbezoeken worden zoveel mogelijk door ons begeleid.

Afspraken maken

Hoeveel tijd heb ik om dingen te regelen?

Een uitvaart vindt meestal 4 tot 6 dagen na het overlijden plaats.
In het gesprek bepalen we samen met u voor welke dag en tijdstip we kiezen.

Wij helpen u stap voor stap. Wij leggen in overleg met u de ruimte vast voor de eventuele condoleance en de afscheidsplechtigheid.
Dit kan vaak op meer locaties dan u denkt (en soms heel passend bij wie de overledene was). Ook de afspraken met de begraafplaats of het crematorium en de koffietafel na afloop leggen we vast volgens uw wensen.
De invulling van de plechtigheid of (kerk)dienst zelf, met bijbehorende muziek, sprekers, presentaties en andere wensen doen we vaak op een later moment. Hiervoor is in de dagen tussen overlijden en de uitvaart nog voldoende tijd.

Begrafenis

Bij een begrafenis moet de keuze gemaakt worden tussen een algemeen graf of een eigen graf (familiegraf). Daarbij speelt uw eigen gevoel een belangrijke rol, maar ook de financiële situatie.
De prijs voor een graf verschilt per gemeente enorm. Wij kunnen u hierover de juiste informatie geven.

Crematie

Bij een crematie vindt de plechtigheid vaak plaats in de aula van het crematorium naar keuze. Deze keuze hangt samen met de afstand en de beschikbaarheid van de aula op het gewenste moment.
Ook de grootte van de aula en het gevoel dat u er bij heeft is belangrijk. Wij willen dan ook graag weten hoeveel gasten er verwacht worden.

De kist

Kisten zijn er in vele soorten: van eenvoudig fineer, tot zwaar massief eiken. U zult begrijpen dat ook de prijzen hiervan behoorlijk variëren.
Wij nemen een boek mee waar veel verschillende kisten in te zien zijn.
U kunt hieruit uw keuze maken.

Rouwkaarten

Nu de eerste zaken vastliggen, kunnen we kijken naar de rouwkaarten en de tekst samenstellen. Hierin is veel mogelijk. Voor het aantal rouwbrieven is het handig als er een beeld is van de adressenlijst.
Wilt u de uitvaart in een besloten kring houden of mag iedereen die de overledene een goed hart toedraagt afscheid komen nemen.

De rouwkaarten, advertenties en bedankkaartjes / bidprentjes kunnen wij snel voor u verzorgen zonder veel tussenkanalen waardoor genodigden ruim op tijd op de hoogte zijn van de komende uitvaart. Wij helpen u met de keuze van de teksten.

Rouwvervoer

Bij rouwvervoer kunt u denken aan een rouwauto met eventueel volgauto’s. Deze zijn door ons in verschillende modellen en kleuren leverbaar. U kunt ook kiezen voor een andere vorm van rouwvervoer zoals een uitvaartbus, motor met zijspan, een vrachtwagen, een loopkoets of een koets met paarden ervoor. Wij kunnen u begeleiden bij het vinden van vervoer dat bij de overledene en bij uw begroting past.

Dragers

Wij hebben jonge dragers ter beschikking. Bij een begrafenis zijn bij het graf 4-6 sterke mannen/vrouwen nodig die de kist op het graf zetten. Familieleden kunnen dit zelf doen, maar wij kunnen dit ook voor u verzorgen.


Op de schouders dragen kan het beste met 6 personen gedaan worden, waarbij het belangrijk is dat de dragers op elkaar zijn ingespeeld. Onze jonge dragers beheersen dit tot in de puntjes.

Bloemen

Bloemen kunnen vaak erg mooi zijn bij een uitvaart. Genodigden kunnen dit ervaren als een mooi afscheidscadeau. Indien u het soberder wilt houden dan kunt u dit natuurlijk ook aangeven. Meestal stelt u de genodigde hiervan op de hoogte door dit mee te delen op de rouwkaart.

Mag ik als genodigde bloemen meenemen?

Ja, tenzij anders aangegeven op de rouwkaart. Staat er geen opbaarlocatie op de kaart, dan kunt u de bloemen meenemen naar de condoleance of de uitvaart. Daar worden ze op dat moment bij de overledene gelegd.